Siirry sisältöön

Irjanpolulla sukitettiin viemäreitä

Viemärin sukitus viemäriverstas

Viemäriremontit ovat tämän päivän juttu, sillä tuhannet ja taas tuhannet talot, niin omakoti- kuin kerrostalotkin, ovat tulleet siihen ikään, että on korkea aika uusia viemäriputket. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 600 000 pientaloa kaipaisi jonkinasteista viemäriremonttia.

”Viemärien kuntotarkastus videokuvaamalla olisi hyvä tehdä mikäli viemäriputkien ikä on yli 40 vuotta, ettei mitään ikäviä yllätyksiä pääse sattumaan. Jos viemäristö vanhuuttaan ehtii ns. sortumaan, ei sukitusta voida enään tehdä, vaan kaikki on uusittava alusta lähtien.” tähdentää Tissari Ilmava Oy:stä.

Käytännössä valittavana on kolme eri tekniikkaa. Kallein näistä on kokonaisvaltainen putkiremontti, jossa kaikki putket, niin käyttövesi- kuin viemäriputketkin vaihdetaan kokonaan uusiin. Samalla yleensä uusitaan myös sähköt, tietoliikenneverkot sekä kylpyhuoneetkin. Kyseessä on todella iso remontti, jossa asukas on yleensä vähintään pari kuukautta evakossa omasta asunnostaan. Helpommin ja huomattavasti edullisemmin selviää sukittamalla tehdyssä viemäriremontissa.

Mitä eroa on viemärin pinnoituksessa ja sukituksessa?

Sukittaminen tarkoittaa sitä, että vanhan viemärin sisälle rakennetaan uusi muoviviemäri. Se tapahtuu niin, että ensin viemärit hiotaan ja pestään puhtaaksi, jonka jälkeen runkoviemäriin puhalletaan paineilman avulla 3,3-5mm paksu epoksihartsilla kyllästetty polyesteri sukka. Sukka kovettuu paineistettuna uudeksi itsensä kantavaksi muoviputkeksi. Viemärin haaroihin asennetaan tehdasvalmisteiset haarakappaleet, jotta sukituksesta tulee tiivis uusi viemäristö ulkokaivolle asti.

Pinnoittaminen eroaa sukituksesta siinä, että viemärin seinämät ainoastaan pinnoitetaan. Silloin viemäriin ei tule epoksia sitovaa polyesteri sukkaa. Silloin on mahdollista, että pinnoite voi lähteä hilseilemaan. Sitä voisi verrata siihen, että autoa maalattaisiin ruosteen päälle vertaa Tissari.

Omakotitalon viemäreiden sukitus vie parilta asentajalta yleensä 3-7 arkipäivää ja asukas voi asua asunnossa samaan aikaan. Viemäriremontin aikana ainoastaan veden laskemista viemäreihin rajoitetaan. Wc-istuin korvataan kemiallisella wc-istuimella.

Irjanpolulla asuva Jarmo Hynninen on asunut vuonna 1946 rakennetussaan talossaan noin puolitoista vuotta. Hynninen on tehnyt asuntoonsa paljon pintaremonttia, mutta nyt tuli syytä kurkistaa hieman pinnan allekkin. Sukitus vaikutti järkevimmältä vaihtoehdolta, koska jo remontoituja rakenteita ei haluttu purkaa.

”Tässä oli käynyt jo muutama viemäriremonttiyritys aikaisemminkin kuvaamassa viemäreitä, mutta nyt osui hinta/laatu-suhde sen verran hyvin kohdalleen, että päätin tarttua tarjoukseen viemäreiden remontista sukittamalla, varsinkin kun kuvauksessa ilmeni betoniputkessa jo murtumia.” kertoo Hynninen.

 

Linkki alkuperäiseen uutiseen tässä!

Omalähiö lehti, Petri Salomaa.