Siirry sisältöön

Viemärin puhdistus – Ennaltaehkäise kalliit vauriot

Viemärin puhdistus on tärkeä osa kodin ylläpitoa. Säännöllisellä puhdistuksella ehkäiset tukkeumia ja vaurioita, jotka voivat johtaa esimerkiksi vakaviin vesivahinkoihin. Omatoiminen aktiivinen huolenpito on tärkeää, sillä monesti viemäriongelmat ovat ennalta estettävissä.

Puhdistaminen kotimenetelmien avulla on yllättävän tehokasta ja helppoa säästäen aikaa ja vaivaa.

Viemäriverkoston toiminnan perusteet

Viemäriverkosto koostuu useista osista, jotka varmistavat jätevesien kuljetuksen ja käsittelyn. Siksi sen asianmukainen toiminta on kodin hygienian ja mukavuuden kannalta erittäin tärkeää.

Viemärijärjestelmän osat:

 • Viemäriputket: Kuljettaa jätevedet pois kotoa.
 • Hajulukot: Estävät viemärin hajuja pääsemästä asuntoon.
 • Lattiakaivot: Keräävät veden esimerkiksi suihkusta tai pesukoneesta.
 • Puhdistuskaivot: Mahdollistavat viemäriverkoston huoltamisen ja puhdistamisen.

Säännöllinen viemärin puhdistus voi estää tukoksia sekä vähentää tarvetta viemäriremonteille. Tukoksen merkkejä ovat esimerkiksi hitaasti laskeva vesi tai paha haju. Ammattimaisessa viemärin puhdistamisessa käytetään menetelmiä kuten harjapesua ja painehuuhtelua, mutta olemassa on myös kotikonsteja, jotka voi auttaa tukosten avaamisessa.

Pidä mielessä, että viemäriin ei saisi huuhtoa esineitä tai materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa tukoksia, kuten muovia, paksua käsipaperia, kosteusliinoja tai muita roskia. Älä varsinkaan käytä WC-istuinta roskakorina.

Säännöllinen viemärinhuolto ja ennaltaehkäisy

Säännöllinen viemärinhuolto takaa putkiston pitkän eliniän ja minimoi tukosten sekä vesivahinkojen riskin.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Pidä viemärit kunnossa välttämällä haitallisten materiaalien, kuten ruoantähteiden ja rasvan, kaatamista viemäriin. Käytä siivilöitä lattiakaivoissa ja tiskialtaissa.

Viemärin puhdistaminen ​​alle viidessä minuutissa

Viemärin puhdistuksen voit suorittaa helposti ja nopeasti käyttäen ainesosia, jotka löytyvät tavallisesti kotoa. Tehokas tapa pienten tukosten avaamiseen on käyttää ruokasoodaa ja etikkaa. 

Toimi seuraavasti:

 1. Kaada viemäriin noin 1 desilitra ruokasoodaa.
 2. Lisää tämän jälkeen 2 desilitraa etikkaa.
 3. Anna aineiden vaahdota noin 2-3 minuuttia.
 4. Huuhtele viemäri kahden minuutin ajan kiehuvalla vedellä.

Jos viemärin toiminta ei vielä täysin palaa ennalleen, toista prosessi. Haju etikasta haihtuu nopeasti, erityisesti jos huonetilaa tuuletetaan.

Jos etikka ja sooda ei auta, kokeile putkenavaajaa.

Puhdista suihkukaivo puolen vuoden välein

Suihkukaivon säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, jotta kylpyhuone pysyy hygieenisenä. Suihkussa käytettävän veden mukana huuhtoutuu likaa, saippuajäämiä ja hiuksia kaivoon, jotka voivat aiheuttaa tukkeutumisen.

Tukkeutunut suihkukaivo voi johtaa hajuhaittoihin ja jopa vesivahinkoihin. Siksi onkin suositeltavaa, että suihkukaivo puhdistetaan perusteellisesti vähintään kaksi kerran vuodessa.

Suihkukaivon puhdistaminen toimii samalla tavalla kuin minkään muun viemärin puhdistaminen. Ota suihkukaivon päällä oleva ritilä pois ja puhdista se huolellisesti.

Poista mahdolliset tukkeet käsin, jonka jälkeen valmista seos kuumaa vettä ja etikkaa. Kaada seos suihkukaivoon ja anna sen vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Huuhtele lopuksi puhtaalla vedellä.

Jos vesi nousee pintaan lattiakaivosta, on viimeistään korkea aika toimia.

Viemärirakeet

Viemärirakeet ovat kätevä tapa pitää viemärit puhtaina ja hajuttomina. Ne liukenevat veteen ja hajottavat tukkeutumia sekä estävät epämiellyttävien hajujen muodostumisen. Riittää, kun pudotat muutaman rakeen viemäriin ja huuhtelet ne vedellä.

Yleisimmät viemäriongelmat ja niiden tunnistaminen

Tunnistamalla yleisimmät viemäriongelmat voit ryhtyä toimenpiteisiin ajoissa ja välttyä viemäriremonteilta. Viemärin huolellinen puhdistus on avainasemassa ongelmien ehkäisyssä.

Tukkeumat

Viemärin tukkeumat ovat yksi yleisimmistä viemäriin liittyvistä ongelmista. Tukos voi ilmetä veden hitaana valumisena tai sen seisomisena altaassa. Usein tukkeumia aiheuttavat:

 • Ruoka-aineet, kuten kahvinpurut ja kananmunankuoret
 • Talouspaperi, kosteuspyyhkeet tai muut viemäriin kuulumattomat esineet
 • Kertyneet saippuajäämät ja rasvat, esimerkiksi paistinrasva

Tunnistat tukokset, jos vesi ei valu normaalisti tai viemäristä kuuluu kuplimista veden valumisen yhteydessä.

Hajuongelmat

Viemärin hajuongelmat voivat viestiä tukoksen alkuvaiheesta tai muista ongelmista putkistossa. Jos tunnistat epämiellyttävän hajun:

 • Se voi olla merkki orgaanisen aineksen hajoamisesta viemärissä, joka ei pääse kunnolla poistumaan tukoksen takia
 • Viemärissä saattaa olla myös vaurio, joka sallii viemärikaasujen pääsyn asuintiloihin

Jos havaitset toistuvaa, epämiellyttävää hajua, on syytä toimia nopeasti ja selvittää sen aiheuttaja.

Ammattimaiset viemärin puhdistusmenetelmät

Kun tavoitteenanne on pitää viemäriremontti loitolla, ammattilaisten käyttämät puhdistusmenetelmät tarjoavat tehokkaan tavan pitää viemärit kunnossa.

Pyydä tarjous viemärin puhdistuksesta

Painevesipuhdistus

Painevesipuhdistuksessa vettä suihkutetaan korkeassa paineessa viemäriputkien läpi. Se poistaa erilaiset tukkeumat ja lian kertymät tehokkaasti, palauttaen viemärin alkuperäisen kuntoon. Paineen avulla vesi irrottaa rasvan, saostumat ja muut epäpuhtaudet putkien seinämistä, huuhtoen ne viemäristä alas.

Mekaaninen puhdistus

Mekaanisessa puhdistuksessa käytetään erilaisia työkaluja, kuten viemärinavauskaapeleita tai harjoja, jotka työnnetään putkeen tukosten poistamiseksi. Tälläiset menetelmät yleensä edellyttää, että ammattilainen arvioi tilanteen ja valitsee oikeat välineet ja tekniikat putkiston materiaalin ja tukoksen laadun mukaisesti.

Vinkkejä viemäreiden kunnossapitoon ja vahinkojen ehkäisyyn

Viemärien säännöllinen kunnossapito voi säästää odottamattomilta remonttikustannuksilta. Tässä muutamia yksinkertaisia toimenpiteitä, joilla pidät viemärin puhtaana ja toimivana:

 • Säännöllinen huuhtelu kuumalla vedellä: Kuumalla vedellä huuhtelu auttaa irrottamaan ja huuhtelemaan viemäristä rasvaa ja muita aineita, jotka voivat kertyä putkiston seinämiin.
 • Estä roskien pääsy viemäriin: Käyttäkää siivilöitä ja suodattimia viemärin suulla, jotta ruoantähteet ja muut roskat eivät pääse viemäriin.
 • Vältä kemikaalien käyttöä: Kemialliset aineet voivat kuluttaa viemäriputkia ja aiheuttaa vahinkoa putkistolle.
 • Käytä luonnollisia puhdistusmenetelmiä: Esimerkiksi leivinjauhe ja etikka ovat tehokkaita aineita tukosten avauksessa ja putkien puhdistamisessa.
 • Seuraa viemärin kuntoa säännöllisesti: Tilaa viemärikuvaus vähintään viiden vuoden välein.

Pidä seuraavat välineet aina käden ulottuvilla:

 • Karhupumppu
 • Viemärin puhdistukseen tarkoitettu kierretyökalu
 • Putkenavaaja

Huoltamalla viemäriäsi aktiivisesti vältyt suuremmilta huolto- ja korjaustoimenpiteiltä tulevaisuudessa.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä osiossa käsitellään usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka liittyvät viemärin huoltoon ja viemäriremonttien ennaltaehkäisyyn.

Miten säännöllinen viemärin huolto voi ennaltaehkäistä viemäriremontin?

Säännöllinen viemärin huolto, kuten tukkeumien poistaminen ja putkien puhdistus, voi pidentää viemärin käyttöikää ja ehkäistä suurempia remontteja.

Mikä on omakotitalon viemärin sukituksen keskimääräinen hinta?

Omakotitalon viemärin sukituksen keskihinta vaihtelee, mutta Suomessa hinnat liikkuvat tyypillisesti tuhansissa euroissa. Kokonaiskustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi putkiston pituus ja kunnostettavat viemäriosuudet.

Kuinka kauan putkien sukitusprosessi yleensä kestää?

Putkien sukitus voi kestää yhdestä useampaan päivään kohteen laajuudesta riippuen. Prosessi on huomattavasti perinteistä putkiremonttia nopeampi.

Mitä kokemuksia ihmisillä on ollut Viemäriverstas-palvelusta?

Käyttäjäkokemukset Viemäriverstas-palvelusta vaihtelevat, ja ennen palvelun käyttämistä on hyvä tutustua saatavilla oleviin arvosteluihin.

Milloin on viisasta harkita viemärien uusimista?

Viemärien uusimista tulee harkita, jos kohtaamasi ongelmat ovat toistuvia ja vakavia, tai jos putkisto on iäkäs ja korroosion tai vaurioiden vaivaama.

Mitkä kodin toimenpiteet voivat auttaa avamaan tukkeutuneen viemärin?

Kotikonstein viemärin voi avata esimerkiksi kuumalla vedellä, ruokasoodan ja etikan seoksella tai mekaanisella pumppaamisella. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ehkäistä tukkeutumiset säännöllisellä huollolla ja oikeilla käyttötavoilla, kuten ruokajätteiden ja rasvan välttämisellä viemäreissä.