Siirry sisältöön

Viemäri tukossa? Toimi näin!

Viemärien tukkeutuminen on yleinen ongelma, joka voi aiheuttaa päänsärkyä monelle kotitaloudelle. Jos viemäri tukkeutuu huolellisesta puhdistuksesta huolimatta jatkuvasti, voi putkistossa piileskellä suurempi ongelma.

Jatkuva viemäriputkiston tukkeutuminen voi viitata putkiston kunnon heikkenemiseen, ja pahimmassa tapauksessa viemäri voi alkaa vuotaa. Vuotava viemäri aiheuttaa usein suuria ja kalliita vesivahinkoja, joten putkiston kunnon tarkistaminen hyvissä ajoin on ensiarvoisen tärkeää.

Tutustutaan tässä artikkelissa muutamaan yleisimpään viemäritukoksia aiheuttavaan ongelmaan sekä siihen, milloin sinun tulisi kutsua ammattilainen paikalle.

Viemäritukoksen tunnistaminen

Tukkeutunutta viemäriä tunnistaessa on syytä kiinnittää huomiota muutamaa yleisimpään varoitusmerkkiin.

Ensimmäisenä oireena voi olla veden hitaampi valuminen pois viemäristä. Kylpyhuoneessa tai keittiössä veden seisominen tai hitaasti laskeva vedenpinta viittaavat myös tukokseen.

Muita merkkejä ovat ovat mm. viemäristä leijailevat epämiellyttävät hajut tai oudot äänet viemäriputkistosta. Hajut voivat viitata myös viemärin vesilukon toimintahäiriöön, sillä vesilukon tehtävä on pitää viemärissä syntyvät hajut asuintilojen ulkopuolella.

Oudot äänet, kuten lorina tai kuplinta veden laskiessa voi viitata ilmataskuihin viemäriputkistossa, jotka syntyvät tukoksen seurauksena.

Yleisimpiä merkkejä viemärin tukkeutumisesta ovat mm.:

 • Vesi valuu hitaasti tai seisahtuu kokonaan
 • Vesilammikoiden muodostuminen viemärin ympärille
 • Epämiellyttävät hajut viemäristä
 • Oudot äänet viemäristä

Kun tukkeutunut viemäri on tunnistettu, tulee sinun toimia nopeasti välttääksesi suuremmat vahingot.

Tukoksen syyt ja vakavuus voivat vaihdella, mutta yleisimmin ongelmia aiheuttavat ruoantähteet, rasvat, hiukset ja muut viemäriin päätyvät kiinteät aineet.

Kun tukos on tunnistettu, seuraava askel on valita oikea toimintatapa viemärin avaukseen.

Ensiapu viemäritukokseen kotikonstein

Viemärin avaus voi tuntua vaivalloiselta, mutta voit helposti ja turvallisesti yrittää ratkaista tilannetta kotikonstein.

Viemäritukosten ennaltaehkäiseminen säännöllisellä puhdistamisella on ensimmäinen ja tärkein askel, jonka asukas tai rakennuksen käyttäjä voi tehdä itse. Viemärin säännöllinen puhdistus ja tarkastus auttavat ennaltaehkäisemään viemäritukoksia ja pidentää putkiston käyttöikää.

Esimerkiksi suihkun ja pesualtaiden kansiin kertyneet hiukset ja muut roskat on hyvä poistaa säännöllisesti. Sinun tulisi myös huolehtia siitä, ettei viemäriin kaadeta sinne kuulumattomia aineita.

Jos viemäriin kaadetaan esimerkiksi kuumaa rasvaa, voi putkisto tukkeutua helposti. Kun rasva viilenee, se kovettuu ja kerääntyy putkiston pinnoille. Tukokset tai putkiston sisäpinnalle kerääntynyt rasva voi heikentää viemärin vetoa.

Jos viemäri on jo tukossa, on olemassa muutamia menetelmiä, joilla voi yrittää avata sen omin avuin.

Ennen ammattilaisen kutsumista voi kokeilla kaataa tukkeutuneeseen viemäriin kuumaa vettä yhdessä rasvaa liuottavan pesuaineen kanssa. Tämä voi hajottaa viemäritukoksen aiheuttamaa lian kerrostumaa. Kun tukos on vähäisempi, toimenpide saattaa toimia tehokkaasti.

Säännölliset huoltotoimet ja oikeaoppinen käyttö ovat avainasemassa viemäri ongelmien ehkäisemisessä. Jos viemäri tukkeutuu huolellisesta käytöstä huolimatta, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Viemäritukokset voivat korjaamattomina aiheuttaa vakavia häiriöitä viemäriputkiston toiminnassa, joka voi puolestaan johtaa suuriinkin vesivahinkoihin.

Kotihoito-ohjeet viemärin avaamiseen

Tukkeutuneen viemärin avaaminen kotona voi olla yksinkertainen toimenpide, kunhan käytetään oikeita menetelmiä ja varovaisuutta.

Tässä muutama tehokas keino viemärin avaamiseen ilman ammattilaisen apua:

 • Kuumavesihuuhdonta: Säännöllinen huuhtelu kuumalla vedellä voi estää rasvan kertymistä putkistoon. Lavuaarin tapauksessa on suositeltavaa käyttää niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja valuttaa se muutaman minuutin ajan viemäriin.
 • Kuuman veden ja pesuaineen yhdistelmä: Pesuaine, kuten astianpesuaine, yhdistettynä kiehuvaan veteen voi liuottaa rasvaa ja muita aineita viemärissä. Huomioi, että liian kuuma vesi voi vahingoittaa posliinisia lavuaareja.
 • Ekologiset puhdistusaineet: Jos kemialliset avausaineet eivät ole ensisijainen valinta, voi kokeilla soodaa ja etikkaa. Aineet kaadetaan viemäriin, annetaan vaikuttaa ja huuhtellaan pois.
 • Mekaaninen puhdistus: Viemäriharjan tai pumppukumin käyttö voi auttaa irrottamaan tukoksen mekaanisesti. Varmista, että työvälineet ovat puhtaat ja sopivan kokoiset käsiteltävälle viemärille.

Tärkeää: Jos edellä mainitut kotikonstit eivät tehoa, voi olla aika kääntyä ammattilaisen puoleen. Viemärien säännöllinen huolto ja oikeaoppinen käyttö auttavat ehkäisemään tukoksia, mutta viemäriputkiston kuntoa on mahdotonta arvioida pintapuolisesti.

Vältä suuremmat vahingot kutsumalla paikalle ammattilainen

Viemäritukos voi korjaamattomana aiheuttaa suuria ja kalliita vesivahinkoja. Tukkeutunut viemäri voi myös olla merkki hiljalleen kehittyneestä piilevästä ongelmasta putkistossa.

Jos viemäritukos ei aukea kotikonstein, on aina syytä kutsua paikalle ammattilainen kartoittamaan viemäriputkiston kunto ja arvioimaan korjaustoimenpiteiden tarvetta. Viemäriputkiston sukitus on tehokas tapa pidentää putkiston elinikää ja ennaltaehkäistä tukoksia tulevaisuudessa.

Sukituksen tarkoitus on rakentaa uusi viemäriputkisto vanhan putkiston tilalle. Vanha putkisto toimii ikään kuin muottina uudelle putkistolle, jolloin vanhaa putkistoa ei tarvitse purkaa pois tai talon rakenteita purkaa.

Sukitus on myös merkittävästi perinteistä putkiremonttia edullisempi vaihtoehto, ja lopputulos on oikein toteutettuna yhtä kestävä kuin kokonaan uuden putkiston asentaminen.

Viemäriverstaalla on yli 15 vuoden kokemus viemärin sukituksista ja kuntotarkistuksista. Palvelemme asiakkaitamme rautaisella ammattitaidolla, ja tavoitteenamme on tarjota markkinoiden laadukkain viemäriremontti, josta asiakas ei maksa liikaa.

Viemäriremontti alkaa aina putkiston kuntotarkistuksella, jossa viemäriputkisto kuvataan erikoiskameralla. Toimitamme aina asiakkaalle dokumentaation kuvauksesta sekä raportin kuvatun viemärin kunnosta.

Jos viemäriputkiston kunnossa havaitaan laajempia ongelmia, kuten halkeamia tai vakavia tukoksia, voi viemäriremontti olla ajankohtainen. Putkiston elinikää voidaan pidentää sukittamalla jopa 50 vuotta, ja toimenpiteet voidaan tehdä kohteen rakenteita purkamatta.

Viemärin sukitus on yleensä ajankohtainen, jos putkistossa ilmenee jatkuvasti ongelmia, kuten tukoksia tai epämiellyttäviä hajuja. Sukitusta kannattaa harkita myös, jos kohteen putkisto on yli 40 vuotta vanha tai jos kohteessa on syytä epäillä rakennusvirhettä alkuperäisen putkiston asennuksessa.

Vieläkö epäilyttää? Lue asiakkaidemme kokemuksia viemäriputkiston sukituksesta. Voit myös laskea viemäriremontin hinta-arvion kätevällä hintalaskurillamme!

Tukkeuman tyypit ja yleiset syyt

Kun viemäri tukkeutuu, se aiheuttaa kiinteistössä merkittäviä haittoja. Yleiset vianaiheuttajat ovat useimmiten kodin arkipäiväisiä tuotteita ja aineita.

Tukkeuman tyypit voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: orgaaniset ja epäorgaaniset tukokset.

Orgaaniset tukokset:

 • Ruokajätteet: Erityisesti rasvat, öljyt ja muut ruuantähteet ovat tyypillisiä viemäreitä tukkivia aineita.
 • Hiukset: Kylpyhuoneiden viemäreissä usein hiukset kertyvät putkiin ja muodostavat tukoksia.
 • Kasvien lehdet: Ulkopuolisten viemäreiden ongelma, johon syynä lehdet ja muu kasvimateriaali.

Epäorgaaniset tukokset:

 • Kosteuspyyhkeet: Vaikka jotkut pyyhkeet ovat merkitty hajoaviksi, ne eivät aina liukene viemärissä kunnolla.
 • Hygieniatuotteet: Tamponit ja muut henkilökohtaiset hygieniatuotteet voivat aiheuttaa tukoksia viemäriputkistossa.
 • Rakennusjätteet: Betonipöly, kipsi ja muu raskas materiaali saattaa päätyä viemäriin esimerkiksi remontin yhteydessä.

Tukkeutumisen ennaltaehkäisy on tärkeä osa kunnossapitoa.

Asukkaan tai rakennuksen käyttäjän tulisi välttää kaatamasta viemäriin aineita, jotka voivat aiheuttaa tukkeutumisen.

Erityisesti keittiöviemärin suojelu rasvalta ja muulta ruuantähteeltä vaatii huolellisuutta. Kylpyhuoneessa on hyvä käyttää hiusrajaajaa estämään hiusten päätyminen viemäriin. Säännölliset toimenpiteet, kuten viemärin huuhtelu kuumalla vedellä, voivat myös estää tukosten syntymistä.

Viemäritukosten ennaltaehkäisy ja putkiston ylläpito

Viemäritukoksia voidaan ennaltaehkäistä huolellisella käytöllä ja säännöllisillä huoltotoimenpiteillä.

Säännöllinen ylläpito minimoi viemärin tukkeutumisen riskiä ja pienentää mahdollisia korjaus- tai huoltokustannuksia, jos tukos syntyy huolellisesta käytöstä huolimatta.

Viemärin kuntoa voit ylläpitää mm. seuraavilla arkisilla toimenpiteillä:

 1. Älä kaada viemäriin rasvaa tai ruoantähteitä:
  • Ruoanlaitossa syntynyt rasva ja muut jätteet tulee hävittää kompostiin tai biojätteeseen eikä kaataa viemäriin.
 2. Puhdista suihkun lattiakaivon kansi säännöllisesti:
  • Poista kaivon päältä kertyneet hiukset ja muut karvat, jotka voivat johtaa tukokseen.
 3. Puhdista hajulukko:
  • Hajulukon säännöllinen puhdistus varmistaa esteettömän veden kulun ja vähentää tukosten muodostumista.
 4. Käytä viemärinavausainetta ohjeiden mukaan:
  • Säännöllinen viemärinavausaineen käyttö voi auttaa pitämään viemärin vapaana tukoksista.

 

ToimenpideMerkitys
Rasvojen ja tähteiden välttäminen viemärissäEstää rasvatukosten muodostumisen
Lattiakaivon kansiPoistaa hiukset ja muut karvat, mikä ehkäisee tukkeutumista
Hajulukon puhdistusVarmistaa veden kulun, vähentää hajuja ja tukosriskiä
Viemärinavausaineen käyttöEnnaltaehkäisee tukkeutumista säännöllisellä toimenpiteellä

Näitä toimenpiteitä seuraamalla voit ylläpitää viemäriputkiston kuntoa tehokkaasti. Jos tukos syntyy huolellisesta ylläpidosta huolimatta, on aina syytä kutsua paikalle ammattilainen arvioimaan ongelman vakavuus.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä osiossa käsitellään yleisimpiä kysymyksiä, jotka liittyvät kotien viemäriongelmiin ja niiden tehokkaaseen ratkaisemiseen.

Miten avata tukkeutunut wc-lavuaari?

Tukkeutuneen wc-lavuaarin avaamiseksi voidaan käyttää esimerkiksi kumipalloa tai wc-pöntön avaamiseen erityisesti suunniteltua imupumppua. Imupumpun synnyttämä paine auttaa usein avaamaan tukoksen, jos tukos on lievä.

Mikä on tehokkain keino avata pääviemärin tukos?

Pääviemärin tukos vaatii usein ammattilaisen apua ja voimakkaita työkaluja, kuten viemärikaivinkoneen tai painevesilaitteet. Ammattilainen kannattaa kutsua pikaisesti paikalle, jotta vältyt suuremmilta vahingoilta.

Mitä kotikonsteja voi käyttää tiskialtaan avaamiseen?

Tiskialtaan tukoksen voi avata kaatamalla viemäriin kuumaa vettä yhdessä ruokasoodan ja etikan kanssa. Yhdistelmän annetaan vaikuttaa ja vaahdota ennen kuuman veden valuttamista.

Mitä tehdä jos kylpyhuoneen lavuaari ei vedä kunnolla?

Mikäli kylpyhuoneen lavuaari ei vedä, tulee tarkistaa vesilukko ja puhdistaa se tarvittaessa. Säännöllinen lavuaarin puhdistaminen ja esimerkiksi karvojen poisto auttavat ehkäisemään ongelmia.

Voivatko kotitalouksien saippuat tukkia viemärin?

Tietyt saippuajäämät ja muut puhdistusaineet voivat ajan myötä kerrostua viemäriputkiin ja aiheuttaa tukoksen. Saippuaa käytettäessä on suositeltavaa juoksuttaa perään runsaasti lämmintä vettä.

Miten omakotitalon viemäritukos tulisi avata?

Omakotitalon viemärin tukos tulisi ensisijaisesti yrittää avata kotikonstein, kuten kuuman veden tai sopivien viemärin puhdistusaineiden avulla. Jos ongelma ei poistu, tulee kutsua paikalle ammattilainen, joka osaa arvioida tukoksen vakavuuden ja käyttää ammattityökaluja viemärin avaamiseen.