Siirry sisältöön

Miksi viemäri haisee? Vinkit ongelman tehokkaaseen ratkaisuun

Haiseva viemäri voi olla merkki useista eri ongelmista, ja se on yleinen vaiva monissa kodeissa. Pahimmillaan haiseva viemäri voi olla merkki suuremmasta viemäriputkiston ongelmasta, joka voi johtaa kalliin vesivahingon syntymiseen.

Erityisesti omakotitalon viemärin hajuhaitta voi olla merkki tukkeutumisesta tai muusta viemärijärjestelmän toimintahäiriöstä, ja sen juurisyyt on aina syytä selvittää ammattilaisen toimesta.

Tutustutaan tässä artikkelissa muutamaan yleisimpään hajuja aiheuttavaan viemäriongelmaan sekä siihen, miten voit välttää hajuhaittoja tai laajemman ongelmatilanteen syntymisen.

Viemärin hajun yleiset syyt

Viemäri haisee usein siksi, että sen kuntoa ei ole huomioitu asianmukaisesti tai arkinen käyttö on aiheuttanut ongelmia. Tässä osiossa käsitellään muutamaa yleisintä syytä, jotka aiheuttavat viemärissä epämiellyttäviä hajuja.

Hajua voi aiheuttaa viemäriin kertyneet orgaaniset jätteet, jotka alkavat mädäntyä, mikäli niitä ei poisteta ajoissa. Ajoissa havaittu ja korjattu ongelma voi säästää sekä vaivaa että kuluja, sillä viivästynyt huolto voi johtaa vakavampiin viemärien tai putkistojen vaurioihin.

Viemäristä leijailevat epämiellyttävät hajut heikentävät sisäilman laatua ja asuinmukavuutta. Siksi haisevan viemärin juurisyy on tärkeää selvittää nopeasti, riippumatta siitä onko kyseessä omakotitalo vai kerrostalo.

Asianmukainen viemärin huolto ja säännöllinen ylläpito ovat avainasemassa hajuhaittojen ehkäisemisessä ja viemärijärjestelmän moitteettoman toiminnan varmistamisessa.

Viemärin tukkeutuminen

Viemärin tukkeutuminen on yksi tyypillisimmistä syistä, miksi viemäristä voi levitä epämiellyttävä haju. Tukkeutuminen saattaa johtua esimerkiksi orgaanisen jätteen kertymisestä putkistoon, joka mädäntyessään aiheuttaa hajua.

Viemäritukokset voivat muodostua huomaamatta ajan mittaan, ja ne voivat johtaa myös muihin ongelmiin, kuten vesivahinkoihin.

Viemärin kuivuminen

Viemäri saattaa haista, jos vesilukko tai tiiviste on kuivunut. Kuivuminen voi tapahtua esimerkiksi tilanteessa, jossa viemäri on ollut pitkään käyttämättömänä. Vesilukon tehtävänä on estää viemärin hajun pääsy asuintiloihin, mutta jos se on kuiva, estävää vettä ei ole ja hajut pääsevät nousemaan putkistosta. Jos viemäri on ollut kauan käyttämättömänä, tulisi viemäriin ensisijaisesti laskea runsaasti vettä, jotta vesilukko täyttyy jälleen vedellä.

Jos veden laskeminen viemäriin ei korjaa hajuongelmaa, on suositeltavaa olla yhteydessä ammattilaiseen, jotta vika voidaan kartoittaa ja korjata.

Viemäriventtiilin toimintahäiriöt

Vaurioitunut tai väärin asennettu viemäriventtiili voi myös olla syy viemärin hajuhaittoihin.

Venttiilin vaurioitumisen seurauksena viemäri voi alkaa vetämään ilmaa, mikä puolestaan voi johtaa viemärin hajujen leviämiseen sisätiloihin. Toisinaan alipaineinen ilmastointi saattaa aiheuttaa samaa ongelmaa vetämällä korvaavaa ilmaa viemäristä.

Viemäri haisee omakotitalossa – mikä avuksi?

Viemärin hajuhaittojen välttäminen perustuu ennen kaikkea ennaltaehkäiseviin toimiin ja säännölliseen ylläpitoon. Oikeaoppinen puhdistaminen ja säännölliset huoltotoimenpiteet varmistavat, että viemäristä ei nouse epämiellyttäviä hajuja ja että viemäri toimii suunnitellusti.

Oikeaoppisesti huolletun viemärin hajuhaitat viittaavat aina toimintahäiriöön, sillä oikein toimiessaan viemärin hajut eivät pääse nousemaan asuintiloihin asti.

Omakotitalojen viemäriongelmien korjaaminen on olennaista asumismukavuuden ja rakenteiden terveyden kannalta. Viemärien asianmukainen huolto ja kuntotarkastus varmistavat viemärin asianmukaisen toiminnan ja ennaltaehkäisevät viemäriputkiston hajuhaittojen syntymistä.

Omakotitalossa viemäri voi haista monesta syystä. Haisevan viemärin aiheuttava tekijä on aina syytä selvittää, sillä se voi viitata viemäriputkiston vuotoihin tai muihin suurempiin ongelmatilanteisiin.

Omakotitalon viemärin huolto

Säännöllinen lattiakaivojen puhdistus ja vesilukkojen tarkastus ovat keskeisiä huoltotoimia hajuhaittojen estämiseksi. Vesilukoissa tulee olla riittävästi vettä, jotta ne kykenevät estämään hajujen nouseminen viemäristä asuintiloihin.

  1. Puhdista lattiakaivot ja viemärin ritilät säännöllisesti.
  2. Tarkasta vesilukot ja varmista, että ne ovat täynnä vettä. Tarkistus on olennaista erityisesti pitkäaikaisen käyttämättömyyden jälkeen.
  3. Varmista, ettei viemäriputkistossa ole sinne kuulumattomia esineitä tai orgaanista jätettä, joka voi aiheuttaa hajuhaittoja.

Näitä huoltotoimenpiteitä seuraamalla tyypilliset hajuhaitat, kuten kuivuneet vesilukot ja likaantuneet lattiakaivot, voidaan yleensä välttää.

Jos viemäri haisee säännöllisestä puhdistamisesta ja huoltotoimenpiteistä huolimatta, on viemäriputkiston kunto syytä tarkistuttaa.

Omakotitalon putkien kunto

Viemäriputkien kunto vaikuttaa suoraan omakotitalon viemärin toimivuuteen. Vuotavat tai tukkeutuneet putket ovat yleisiä syitä epämiellyttäville hajuille. Putkiston ikä ja materiaali määrittelevät sen elinkaaren ja huoltoon liittyvät tarpeet.

  • Säännölliset viemärikuvaukset paljastavat piilotetut vahingot, kuten halkeamat ja tukokset.
  • Tarkasta putkistojen kunto etenkin, jos talo on yli 40 vuotta vanha tai on aihetta epäillä rakennusvirheitä, jotka voivat johtaa viemärivahinkoihin.

Laadukas ja ajantasainen huolto minimoi omakotitalon viemärin hajuhaittojen riskin ja varmistaa putkiston pitkän käyttöiän. Viemäriputkiston kunto tulisi tarkistaa 10 – 15 vuoden välein tai ongelmatilanteessa.

Viemärin sukitus pidentää putkiston elinkaarta jopa 50 vuotta ja ennaltaehkäisee viemäriputkiston ongelmien syntymistä. Viemärin sukitus on ajankohtainen, jos vanha viemäriputkisto on yli 40 vuotta vanha tai jos viemäriputkistossa ilmenee pitkäkestoisia ongelmia kuten hajuhaittoja, vuotoja tai tukoksia.

Milloin tulisi kääntyä ammattilaisen puoleen?

Haisevan viemärin juurisyyt on aina tärkeää selvittää ja korjata. Jos perustoimenpiteet eivät korjaa ongelmaa tai ongelma uusiutuu säännöllisesti, on tärkeää palkata ammattilainen selvittämään asiaa tarkemmin.

Hoitamatta jäänyt viemäriongelma voi johtaa vaurioihin talon rakenteissa tai pitkittää ongelmatilannetta. Hyvissä ajoin tehty huolto pienentää yleensä huolto- tai korjauskustannuksia merkittävästi.

Viemärihuollon palvelut rautaisella ammattitaidolla

Viemäriverstas tarjoaa useita palveluita viemäriongelmien ratkaisemiseksi. Viemärikuvaus on tehokas tapa tunnistaa halkeamat ja kovettuneet tiivisteet putkistossa. Se kertoo ongelman tarkan sijainnin ja mahdollistaa ongelmakohtien kartoittamisen hyvissä ajoin.

Jos putkiston kunto todetaan viemärikuvauksen yhteydessä heikoksi tai putkistossa havaitaan halkeamia tai vuotoja, on putkistoremontti syytä tehdä hyvissä ajoin. Viemärin sukitus pidentää putkiston elinkaarta jopa 50 vuotta, ja sukitus voidaan tehdä ilman vanhan putkiston tai talon rakenteiden purkamista.

 

Viemäriverstaalla on yli 15 vuoden kokemus viemärien kuntotarkastuksista ja sukituksista, ja tavoitteenamme on tarjota markkinoiden laadukkain viemäriremontti, josta asiakas ei maksa liikaa.

Käytämme työssämme ainoastaan sertifioituja ja testattuja tuotteita, ja jokaisella asentajallamme on vähintään 6 vuoden asennuskokemus. Voimme siis hyvällä omatunnolla sanoa, että palvelemme rautaisella ammattitaidolla.

Toimimme Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Karjalan sekä Etelä-Savon alueilla. Tilaa viemärin kuntotarkistus Viemäriverstaalta tästä!

Vieläkö arveluttaa? Lue asiakkaidemme kokemuksia tästä.

DIY-ratkaisut ja vinkit

Itse toteutettavat korjaustoimenpiteet voivat olla hyödyllisiä, kun kyse on pienemmistä ongelmista. Jos viemärin hajuhaitta on vähäinen tai viemäri on ollut käyttämättä pidemmän aikaa, on syytä suorittaa seuraavat toimenpiteet ennen ammattilaisen kutsumista:

    • Juoksuttaminen: Jos viemäri on ollut käyttämättä pidemmän aikaa, tulee viemäriin laskea vettä, jotta vesilukko täyttyy vedellä.
    • Puhdistus: Lattiakaivon ja vesilukon puhdistaminen epäpuhtauksista ja hiuksista vähentää hajuja. Muista myös puhdistaa viemärin ritilä huolellisesti.
  • Hajulukon tyhjentäminen: Hajulukkoon voi kertyä ajan myötä epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittoja. Hajulukon säännöllinen puhdistaminen ennaltaehkäisee hajuhaittojen syntymistä ja varmistaa, että putkisto toimii oikein.

Viime kädessä viemärihajujen selvittäminen ja korjaaminen varmistaa paremman sisäilman laadun ja pidentää putkiston elinkaarta.

Muistathan, että suurempien viemäriongelmien selvittäminen ja korjaaminen vaatii aina ammattilaista. Jos ongelma ei ratkea yksinkertaisilla toimilla, kuten vesilukon täyttämisellä tai viemärin puhdistamisella, on aina syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Viemärin hajuhaitat voivat olla merkki suuremmasta putkisto-ongelmasta, ja jos ongelma jätetään huomiotta, voivat putkiston vuodot tai tukkeumat aiheuttaa suurempia ja kalliita vesivahinkoja.

Usein Kysytyt Kysymykset

Mikä aiheuttaa kylpyhuoneen viemärissä pahan hajun?

Kylpyhuoneen viemärin haju voi johtua esimerkiksi kuivuneesta vesilukosta tai tukkeutuneista putkista. Säännöllinen puhdistus ja viemärin käyttö estävät veden haihtumista vesilukosta, mikä voi ehkäistä pahan hajun muodostumista.

Miksi keittiön viemäri voi haista mullalle ja mitä sille voi tehdä?

Keittiön viemärin multainen haju saattaa johtua mikro-organismien toiminnasta viemäriputkistossa. Tämä on yleistä etenkin, kun ruoka-ainejäämiä kertyy putkiin. Hajua voi ehkäistä säännöllisellä puhdistamisella sekä asianmukaisella käytöllä.

Kuinka voi selvittää syyn lavuaarin pahaan hajuun ja miten sitä voi ehkäistä?

Lavuaarin paha haju voi olla merkki tukkeutuneesta hajulukosta tai putkiston pinnoilla mädäntyvistä orgaanisista aineista. Säännöllinen viemärin huuhtelu ja puhdistaminen voi estää jätteiden kertymistä. Ammattilaisen kutsuminen on suositeltavaa, jos ongelma toistuu tai se ei ratkea kotikonstein.

Onko ruokasooda tehokas ratkaisu viemärin hajun neutraloimiseen?

Ruokasooda on tunnettu sen puhdistavista ja hajua neutraloivista ominaisuuksista. Se voi olla tehokas apu viemärin hajun poistamisessa, etenkin yhdistettynä etikkaan. Sekoitus aiheuttaa kemiallisen reaktion, joka voi hajottaa tukkeumat ja neutraloida hajuja.