Siirry sisältöön

Omakotitalojen viemäreiden huolto tai sukitus lisää teknistä käyttöikää

Omalähiö lehti 23.10.2020

Lahdessa uusitaan paljon 1950- ja 1980-luvulla rakennettujen omakotitalojen viemärilinjastoja. Viemäriverstas Oy:n toimitusjohtaja Henri Tissari kertoo, että Lahdessa on paljon 50 vuotta vanhoja omakotitaloja ja niiden viemäriputkistot kaipaavat jo huoltotoimenpiteitä.

Sen vuoksi me tarjoamme asiakkaillemme kokonaisvaltaista palvelua neljällä eri osa-alueella. Yrityksemme tarjoaa viemäriverkostojen huoltoa, kuvausta, pesuja ja viemäriremontteja.

Koko prosessi lähtee aina liikkeelle viemäreiden kuvauksella. Siitä tehdään aina raportti asiakkaalle.

Yleisesti talon viemärit kulkevat piilossa rakenteissa, joten mahdollisia vaurioita ei huomata heti. Suosittelemme jokaisen tekemään säännöllisesti viemärin kuvauksen välttääkseen ja ennakoidakseen jätevesivahingon riskejä.

Omakotitalon putkilinjojen sukitus kestää yleensä 2-7 päivää.

Urakoitsijana tiedän aina, kuinka pitkäksi aikaa tarvitsemme viemäriverkoston huoltotoimenpiteelle aikaa ja kerromme sen myös asiakkaalle, jotta he osaavat varautua poikkeustilanteeseen omassa kodissaan.

-Isoimmissa omakotitaloissa vierähtää aikaa noin viikon verran.

Viemärin sukitus ja pinnoitus ovat eri asioita

Usein ihmiset sekoittavat viemärin sukituksen pinnoittamiseen. Sukituksessa viemäriputken sisälle rakennetaan uusi täysin itsensäkantava viemäristö, jonka tekninen käyttöikä VTT:n tutkimana on 40-50 vuotta.

-Viemärin pinnoitus taas tarkoittaa että vanhan putken seinämille ruiskutetaan epoksimassaa ja tämä ei ole kuin ensiapua viemäreille.

Ensimmäisessä työvaiheessa suunnitellaan koko korjausprosessi. Sen jälkeen omakotitalon viemäriverkosto pestään ja kuvataan.

Samalla varmistetaan, ettei viemäriverkostossa ole sukitukselle ongelmakohtia.

Viemäriverkoston sukittaminen alkaa aina talon runkolinjastosta ja vasta sen jälkeen aloitetaan operointi haaralinjastossa.

Haaraliittymät avataan poraamalla kameraa apuna käyttäen. Tämän jälkeen haarakohtaan asennetaan haarakappale ja sitten se sukitetaan.

Monivaiheinen prosessi dokumentoidaan asiakkaalle tarkasti, jotta hän tietää, mitä viemäriverkostoon on tehty.

Työllisyystilanne on hyvä

-Uskon, että nämä työt kiinnostavat nuoria lvi-asentajia sen vuoksi, että työ hieman vaativampaa ja erikoisempaa.

Nuoren toimitusjohtajan mukaan lvi-asentajien työllisyystilanne on hyvä ja eikä hän usko siinä tapahtuman muutoksia lähitulevaisuudessa.

Luulen, että hieman monimutkaisempi ja uudenlainen työ kiinnostavat nuoria lvi-asentajia. Toki näitä töitä tekevät myös vanhemmat lvi-asentajat.

Ysiluokkalaisille peruskoulunsa päättäville nuorille toimitusjohtaja suosittelee lvi-asentajan työtä.

Tällä alalla on varmasti töitä. Moni lvi-asentaja lähestyy eläkeikää ja sen vuoksi nuoria ammattikoulusta valmistuneita osaajia tarvitaan työmarkkinoilla.