Siirry sisältöön

Viemärin sukitus vai pinnoitus?

Viemärin sukitus vai pinnoitus?

Viemärin sukitusta ja pinnoitusta luullaan monesti samaksi asiaksi vaikka todellisuudessa nämä menetelmät eroavat toisistaan täysin. Viemärin pinnoituksia on tehty paljon ennen sukituksia ja osa tekee edelleen. Osa myös tekee viemärisaneerauksen käyttäen molempia menetelmiä. Kerromme nyt oman mielipiteemme viemärin pinnoituksesta sekä sukituksesta.

Viemärin pinnoitus

Viemärin pinnoitus tarkoittaa sitä, että vanhan viemärin seinämille ruiskutetaan pinnoite. Pinnotteita on erinlaisia mm. epoksihartsipinnoite ja lasihiutalevahvisteinen polyesterimuovi.

Pinnoituksen hyvät puolet on se, että se on hieman nopeampi ja edullisempi menetelmä kuin sukitus. Suurin osa viemärin pinnoitukseen päätyneistä ottavat sen edullisemman hinnan takia. Huonoja puolia pinnoituksessa on kuitenkin enemmän ja tämän takia pinnoituksien tekeminen vähenee kokoajan Suomessa.

Viemärin sukitus

Sukituksessa vanhan viemärin sisälle puhalletaan paineilman avulla 3-5mm paksu  polyesterinen epoksihartsilla kyllästetty sukka, josta muodostuu täysin oma uusi putki epoksin kovetuttua. Sukitus on itsekantava ja rengasjäykkyydeltä uutta muoviputkea vastaava. Sukituksessa vanha viemäri toimii ainoastaan muottina uudelle putkistolle. Pinnoituksessa taas pinnoite tehdään vanhaan putkeen. Meidän käyttämillä tuotteilla tämän arvioitu kestoikä on noin 50 vuotta. Sukitus voidaan tehdä vanhaan viemäriin, jossa on reikiä tai halkeamia.

viemärin pinnoitus
Kovettunut epoksikyllästetty sukka.

Emme suosittele viemärin pinnoitusta

Viemärin pinnoitus on suoraan sanottuna vain ensiapua viemäreille ja sen elinkaari on 10-15 vuotta. Pinnoite halkeilee ja irtoaa viemärin pinnasta pois ajan kuluessa. Pinnoite tehdään vanhaan putkeen, jolloin vanha putki pystyy jatkamaan ruostumista ja syöpymistä pinnoitteen alla. Olemme törmänneet lukuisiin kohteisiin, joissa esimerkiksi viemäristä irronneet pinnoitteen palaset ovat tukkineet viemärin. Olemme myös korjanneet paljon pinnoitettuja viemäreitä, jotka ovat alkaneet vuotamaan. Pinnoite ei myöskään ole tasapaksu viemärissä. Pinnoitteen seinämäpaksuus vaihtelee 1-5mm välillä. Tämä johtuu siitä, että pinnoite levitetään juoksevana viemäriin ja se pääsee valumaan työstämisen jälkeen. Pinnoituksella ei myöskään voi korjata viemäreitä, joissa on halkeamia tai reikiä.

Sukitus on parempi vaihtoehto kuin pinnoitus

Vaikka sukitus on hieman kalliimpi kustannus se on järkevämpi vaihtoehto. Pinnoitus ei kestä 50 vuotta niinkuin sukitus eli sukitus maksaa itsensä takaisin helposti. Mikäli heräsi kysyttävää sukitukseen tai pinnoitukseen liittyen niin vastaamme ilomielin kysymyksiin. Yhteystietomme löytyvät täältä.