Siirry sisältöön
Viemäriremontti sukittamalla

Lisätietoa sukituksesta

Sukituksen historia ja nykytilanne

Viemärin sukitus on kehitetty Englannissa vuonna 1970.  Suomessa sukitus on yleistynyt 2000-luvun alussa. Tänä päivänä se on yleisin tapa uusia vanhat viemärit. Sukitus voidaan tehdä jokaiseen viemäriputki materiaaliin aina 50mm putkikoosta ylöspäin! Sukituksessa rakennetaan uudet viemäriputket vanhojen sisälle, jolloin rakenteita ei tarvitse rikkoa.

Ensiksi viemärit puhdistetaan, kuvataan ja suunnitellaan sukitus. Vanhat valurautaputket pestään kovapalakarstaimella, jolloin seinämistä saadaan kaikki pinttymä ja lika pois. Muoviviemärit harjapestään puhtaaksi.

Viemärin sukitus vai perinteinen viemäriremontti?

Sukittamisen kannattavuuden suurin tekijä on kustannustehokkuus sekä asukasystävällisyys. Sukittaessa kiinteistön rakenteita ei tarvitse purkaa eikä asukkaan tarvitse muuttaa remontin ajaksi pois.

Omakotitalon viemäriremontista sukittamalla selviää viikossa, mutta jos viemärit vaihdettaisiin perinteisellä tyylillä, kestäisi putkiremontti useita kuukausia ja hintalappu olisi ainakin kolminkertainen.

Viemärin pinnoitus

Ihmiset monesti sekoittavat viemärin pinnoituksen sukittamiseen. Nämä kaksi ovat täysin eri saneeraustapaa.

 Viemärin pinnoitus on eri asia kuin sukitus ja se tarkoittaa, että vanhan viemäriputken seinämille ruiskutetaan epoksimassa. Pinnoituksen seinämäpakuus on vaihteleva eikä se ole kuin ensiapua viemäreille. Eurofins Expert Services (Vtt) on tutkinut tämän kestävän 10-15 vuotta.

Viemärin sukitus taas tarkoittaa, että viemäriputken sisälle puhalletaan paineilmalla epoksihartsilla kyllästetty huopasukka, joka on täysin itsensä kantava. Tämän Eurofins Expert Services on tutkinut, testannut ja todennut sen kestävän 40-50 vuotta riippuen käytettävästä epoksihartsista ja sukasta.

Lue lisää: Kannattaako sukitus?

Epoksihartsilla kyllästetty huopasukka. Huopasukan paksuus vaihtelee 2.5-5.5mm välillä. Esimerkiksi tonttiviemärit sukitetaan yli 4mm paksulla huopasukalla.
Viemärin sukitus
Viemärikameran avulla pystytään tekemään töitä viemäreissä. 

 

 

Viemärin haarakohdat

Viemärin haarakohtiin on kehitetty haarakappale. Haarakappaleet tehdään suomessa käsityönä. Haarakappale mahdollistaa sukituksen tiiveyden vahvuuden myös haarakohdissa.

Haarakappale asennetaan viemärihaaraan sukitetun runkolinjan kautta. Haarakappale asennetaan työntötangon, viemärikameran sekä paineilman avulla. Haarakappale voidaan kovettaa esimerkiksi kuumalla höyryllä, jolloin se on kovettunut jo 1,5 tunnissa.

Lattiakaivojen uusiminen

Vanhat lattiakaivot pystytään uusimaan ilman, että rakenteita rikotaan. Lattiakaivon uusimiseen on kehitetty Linedrain lattiakaivoinsertti. Vanha kaivo hiotaan puhtaaksi ja huulloslevy leikataan pois. Insertti upotetaan vanhan kaivon sisälle ja tiivistetään epoksihartsilla. Lopuksi vielä lattiakaivoinsertistä tehdään sukitus, jolloin lattiakaivosta tulee 100% tiivis ja kestävä.

Lattiakaivoinserttiin pystyy myös asentamaan korokerengasadapterin, joten kaivoa ei tarvitse piikata ja vaihtaa vaikka kylpyhuoneremontti olisikin tulossa.

KYSY LISÄÄ SUKITUKSESTA TAI PYYDÄ TARJOUS

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Valmis sukitettu linja.

runkolinjan poraus
Sukitettuun runkolinjaan porataan haaraliittymät auki. Poraaminen tehdään erikoistyökalulla ja kameraa apuna käyttäen. Porauksen jälkeen asennetaan haarakappale.
Viemärin sukitus
VTT on tehnyt lattiakaivolle virtaamamittaukset standardin SFS-EN 1253-2 mukaisesti.